Class 11 chemistry MCQ Question of States of Matter

Hi, I have a question and I hope anyone could answer it:

Class 11 chemistry MCQ Question of States of Matter with Answers?

1 Answer

  1. 1. At constant temperature the product of pressure and volume of a given amount of a gas is constant this is ————–.

    (a) Gay-Lussac law

    (b) Charles’ law

    (c) Boyle’s law

    (d) None of these

    Ans: (c)

    Solution: According to Boyle’s law the product of volume and pressure of a given mass of gas is constant at constant temperature. PV= constant.

    2. Rate of diffusion of a gas is ————

    (a) directly proportional to its density

    (b) directly proportional to its molecular mass

    (c) directly proportional to the square of its molecular mass

    (d) inversely proportional to the square root of its molecular mass

    Ans: (d)

    Solution: Rate of diffusion of a gas is inversely proportional to the square root of its molecular mass.

    3. Non-ideal gases approach ideal behaviour under:

    (a) high temperature and high pressure

    (b) high temperature and low pressure

    (c) low temperature and high pressure

    (d) low temperature and low pressure

    Ans: (b)

    Solution: Non-ideal gases approach ideal behaviour under high temperature and low pressure

    4. At 25 degrees celsius and 730 mm pressure, 380 ml of dry oxygen was collected. If the temperature is constant, what volume will oxygen occupy at 760 mm pressure?

    (a) 365 ml

    (b) 449 ml

    (c) 569 ml

    (d) 621 ml

    Ans: (a)

    Solution: P1 = 730 mm V1 = 380 ml P2 =760 mm V2 = ?

    At constant temperature, P1V1 = P2V2

    V2 = P1V1/P2 = (760 x 380) / 760 = 365 mL

    5. The kinetic theory of gases predicts that total kinetic energy of gas depends on——–

    (a) pressure of the gas

    (b) temperature of the gas

    (c) volume of the gas

    (d) pressure, temperature and volume of the gas

    Ans: (b)

    Solution: The kinetic theory of gases predicts that total kinetic energy of gas depends on temperature of the gas.

    6. Gases deviate from ideal behaviour because molecules————-

    (a) are colourless

    (b) are spherical

    (c) attract each other

    (d) have high speeds

    Ans: (c)

    Solution: Gases deviate from ideal behaviour because molecules attract each other.

    7. Dominance of strong repulsive forces among the molecule of the gas:

    (a) depends on Z and indicates that Z = 1

    (b) depends on Z and indicates that Z > 1

    (c) depends on Z and indicates that Z<1

    (d) is independent of Z

    Ans: (b)

    Solution: Because of strong repulsive forces molecules of a gas cannot be compressed and Z > 1

    8. The term which accounts for intermolecular forces in a van der Waal equation is:

    (a) (V – b)

    (b) (RT)-1

    (c) (P + a/V2)

    (d) RT

    Ans: (c)

    Solution: (P + a/V2) represent the intermolecular forces in a van der Waal equation.

    9. The density of a gas A is twice that of gas B. Molecular mass of A is half of the molecular mass of B. The ratio of the partial pressure of A and B is ———

    (a) 1/4

    (b) 1/2

    (c) 4/1

    (d) 2/1

    Ans: (c)

    Solution: PV =nRT ⇒ P = wRT/MV ⇒ P = dRT/M

    P/ PB = (dA x MB) /(dB x MA) ⇒ 4/1

    10. A gas can be liquefied:

    (a) above its critical temperature

    (b) at its critical temperature

    (c) below its critical temperature

    (d) at any temperature

    Ans: (c)

    Solution: Gas can be liquefied below its critical temperature.

You must login to add an answer.

Related Questions